Доступність посилання

ТОП новини

Bloomberg: заяви Макрона щодо можливості відправки військ в Україну розлютили чиновників CША


Своїми заявами Емманюель Макрон зумів розвіяти ту «неоднозначність, яка існувала щодо червоних ліній союзників».
Своїми заявами Емманюель Макрон зумів розвіяти ту «неоднозначність, яка існувала щодо червоних ліній союзників».

Заяви президента Франції Емманюеля Макрона щодо можливості відправки військ в Україну розлютили американських чиновників, які вважають, що такий крок «може навіть спровокувати зіткнення з Москвою», повідомляє агентство Bloomberg, яке посилається на чиновників, знайомих з дискусіями між союзниками.

«Натяки Макрона були зроблені, щоб змусити президента Росії Володимира Путіна думати, сказав він тоді, але офіційні особи, знайомі з дискусіями НАТО щодо України, сказали, що вони могли мати протилежний ефект», – йдеться у публікації.

За словами високопоставленого американського чиновника, змусивши Берлін публічно виключити можливість відправки військ, Макрон зумів розвіяти ту «неоднозначність, яка існувала щодо червоних ліній союзників».

Ці коментарі також не були дуже розумними з точки зору оперативної безпеки – за словами окремих чиновників, які також говорили з Bloomberg на умовах анонімності – особливо з огляду на те, що кілька країн уже тихо мають певний персонал в Україні.

Немає сумнівів у тому, що деякі прем’єр-міністри ЄС сподіваються на лідерство Макрона, багато хто вітає його жорстку позицію щодо Росії, за словами офіційного представника, знайомого з дискусіями на їхній останній зустрічі в Брюсселі.

Читайте також: «Дезінформація» – Париж реагує на слова голови розвідки РФ про 2 тисячі військових для України

Наприкінці лютого французький президент Емманюель Макрон заявив, що, хоча «немає консенсусу» щодо відправки західних сухопутних військ в Україну, «нічого не можна виключати». Пізніше офіційні особи Франції спробували роз’яснити слова Макрона і пом’якшити реакцію на них, водночас наполягаючи на необхідності надіслати Росії чіткий сигнал про те, що вона не може перемогти у війні в Україні.

Читайте також: Зеленський відреагував на заяву Макрона щодо відправлення західних військ в Україну

Сполучені Штати і більшість європейських країн заявили, що не планують посилати наземні війська в Україну.

У Кремлі попередили, що якщо НАТО відправить війська, прямий конфлікт між альянсом і Росією буде неминучим.

14 березня Емманюель Макрон знову повторив свою позицію про те, що не можна виключати введення західних військ в Україну.

Президент Франції неодноразово розʼяснював свої слова, зокрема, стверджуючи, що в підтримці України не має бути так званих «червоних ліній» і має зберігатися можливість для маневру. Водночас Макрон зазначав, що наразі про надсилання якихось військових в Україну не йдеться, а якщо якийсь контингент у майбутньому і буде відправлений, він не братиме участі в наступальних операціях проти російських військ.

Форум

XS
SM
MD
LG