Доступність посилання

ТОП новини

Міноборони Чехії: перші партії боєприпасів мають надійти до України не пізніше червня


Міністерка оборони Яна Чернохова назвала ключовим забезпечити якнайшвидше постачання боєприпасів до України
Міністерка оборони Яна Чернохова назвала ключовим забезпечити якнайшвидше постачання боєприпасів до України

У рамках зустрічі Контактної групи з оборони України Чехія підписала контракт із Німеччиною для постачання боєприпасів 155 і 152 міліметри до України – про це заявило чеське Міністерство оборони 20 березня.

За повідомленням, проєкт передбачає близько 180 тисяч боєприпасів, які мають бути доставлені в Україну до кінця року. Перші поставки «мають надійти не пізніше червня», заявили в міністерстві.

Читайте також: Чехія намагається доставити Україні боєприпаси «так швидко, наскільки це можливо» – Павел

Міністерка оборони Яна Чернохова назвала ключовим забезпечити якнайшвидше постачання боєприпасів до України.

«Якщо боєприпаси вдасться доставити ініціативою до червня, це суттєво й вчасно допоможе українській армії. Українським військовим потрібні боєприпаси у великій кількості. Ми знайшли ресурси, але нам потрібно ще більше обіцяних грошей», – йдеться в її коментарі.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 13 березня повідомив, що снаряди з чеської ініціативи почнуть надходити на фронт «в осяжному майбутньому».

Читайте також: «Війна не чекає»: де Україні взяти снаряди та зброю для нагальних потреб фронту і захисту тилу

Під час Мюнхенської конференції з безпеки президент Чехії Петр Павел повідомив, що знайшов для України 800 тисяч снарядів, які можна придбати та доставити в Україну протягом кількох тижнів, «аби лише були кошти». За оцінками видання Financial Times, Прага прагнула зібрати півтора мільярда доларів, щоб оплатити ці боєприпаси.

До ініціативи долучилися близько 15 країн, в тому числі Канада, Данія, Франція, Норвегія, Швеція.

На початку березня чеський прем’єр Петр Фіала повідомив, що Чехії і її партнерам вдалося зібрати кошти для закупівлі першої партії в 300 тисяч артилерійських боєприпасів для України.

Форум

XS
SM
MD
LG