Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі вважають, що питання щодо повернення чоловіків призовного віку до України має вирішуватися на рівні ЄС


«Дуже важливо, щоб це були рішення на європейському рівні, і знаю, що розмови між Києвом і Брюсселем на цю тему тривають», – сказав міністр оборони Польщі
«Дуже важливо, щоб це були рішення на європейському рівні, і знаю, що розмови між Києвом і Брюсселем на цю тему тривають», – сказав міністр оборони Польщі

Рішення щодо повернення чоловіків призовного віку до України мають ухвалювати на рівні ЄС. Про це сьогодні на пресконференції заявив міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш.

Однак, за його словами, якщо Україна звернеться за допомогою, то Польща її надасть.

«Дуже важливо, щоб це були рішення на європейському рівні, і знаю, що розмови між Києвом і Брюсселем на цю тему тривають. Рішення на європейському рівні дають повну ефективність цих дій і в таких рішеннях ми зацікавлені», – сказав міністр оборони.

Заступник міністра закордонних справ Польщі Анджей Шейна сьогодні в ефірі телеканалу TVP Info сказав, що український уряд ще не звертався до польської сторони з питанням про відправлення українських чоловіків, які перебувають у Польщі, на батьківщину, але коли таке звернення буде, то польська сторона буде діяти відповідно до польського та європейського законодавства.

«Памʼятаймо одну річ, що у частини з цих осіб, які перебувають у Польші, закінчується термін дії дозволів на проживання, тому ми можемо, наприклад, не надавати цих дозволів», – сказав заступник міністра закордонних справ.

На запитання щодо можливого звернення українського уряду до Польщі з пропозицією не продовжувати дозвіл на проживання чоловіка у віці 18-60 років, Анджей Шейна відповів: «Ми точно не будемо захищати ухилянтів».

Раніше міністр оборони Владислав Косіняк-Камиш заявив, що Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків мобілізаційного віку.

Читайте також: «Складне питання». У Держдепартаменті США відповіли, чи допомагатимуть Україні повертати чоловіків із-за кордону

Від 23 квітня МЗС України обмежило надання консульських послуг чоловікам віком 18-60 років за кордоном, включно з оформленням заявок на отримання закордонних паспортів та їхню видачу. Як пояснили в міністерстві, це пов’язано з ухваленням Верховною Радою закону про мобілізацію, який набуде чинності 18 травня 2024 року.

Рішення у зовнішньодипломатичному відомстві назвали тимчасовим кроком, «обумовленим необхідністю вирішення питань щодо військового обліку громадян мобілізаційного віку, які перебувають за кордоном».

Після цього віцепрем’єрка з питань євроінтеграції Ольга Стефанішина заявила, що Україна не буде примусово повертати чоловіків призовного віку з-за кордону.

У Литві підтримали ідею повернення Україні чоловіків мобілізаційного віку, але механізмів наразі немає

Форум

XS
SM
MD
LG